Prendre’s temps:
Prendre’s temps és un capítol que es troba dins del llibre L’art de saber escoltar de Francesc Torralba.
Francesc Torralba va néixer a Barcelona. Va estudiar filosofia en la Universitat de Barcelona i teologia en la Facultat de Teologia de Catalunya.
Al llarg de la seva trajectòria professional ha rebut diferents premis d’assaig en llengua catalana i ha publicat més de cinquanta llibres de filosofia sobre temes molt variats. Publica en diverses revistes especialitzades i també és molt present en els mitjans de comunicació social a Catalunya. En l’actualitat és Professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Ensenya Història de la Filosofia contemporània i Antropologia filosòfica i alterna la seva activitat docent amb l’ofici d’escriure.
L’autor en aquest capítol parla sobre la importància de dedicar temps a l’escolta. En Torralba diu que una escolta de qualitat requereix temps. És important escoltar a l’altre, dedicar-li part del nostre temps, no només perquè es un requisit elemental per la bona educació sinó també per tal de que l’altre persona pugui manifestar-se. “Només qui calla dona realment a l’altre l’oportunitat de parlar”
En la societat actual, l’art de l’escolta es difícil de portar a terme perquè en aquest tipus d’entorn tot s’ha de dir molt ràpidament i es crea intolerància pel que fa als missatges lents i embolicats. La velocitat, és el factor clau i principal en el qual es determina el procés d’admissió i el de recepció.
La manca de temps, la tensió que suposa comunicar-se de forma rapida i el fet de tenir que comunicar-nos apressadament arriba a col·lapsar-nos i a fer-nos dir el que segurament no haguéssim arribat a dir si haguéssim disposat de temps.
En Francesc Torralba explica en el capítol que hi han diferents formes temporals implicades en aquest procés. D’una banda hi ha el temps d’expressió, és a dir el temps que necessitem per a poder comunicar allò que sentim, el temps per elaborar el missatge que volem expressar. Per això és important trobar les paraules adequades, el to correcte i el lloc més adient.
D’altre banda, hi ha el temps de la comprensió. Les persones necessitem un temps per tal d’assimilar i comprendre el missatge en la seva totalitat. Si no ens prenem temps, es probable que no expressem correctament el que volem dir ni assimilem correctament el que l’altre persona ens vol comunicar.
Necessitem temps per dir-nos i temps per escoltar-nos el temps es un factor clau en la vida de la comunicació.
Penso que l’autor té molta raó amb el que diu. Les persones necessitem prendre’ns temps per escoltar-nos i per pensar el que volem dir. I en moltes ocasions diem cosses que no volíem dir o d’una manera diferent a com les volíem dir per no dedicar prou temps en pensar. Trobo que aquesta és una problemàtica que s’ha de corregir el més aviat possible.
No hay comentarios:
Publicar un comentario