L’article que he escollit es titula Per una veritable cultura de la infància i està extret de la revista IN-FAN-CIA (revista de la associació de mestres de la Rosa Sensat)
He escollit aquest article perquè és un tema que trobo interessant i sobretot m’ha agradat molt la idea que l’autor Carles Estela dona de l’infant. Aquest diu que als infants se’ls ha de tenir consideració des de la perspectiva de persones amb plena ciutadania, és a dir se’ls ha de tractar com a ciutadans amb drets i deures propis i per tant informar-los i explicar-li quins són aquests drets i com poden utilitzar-los, per tal de que puguin tenir un paper actiu i participatiu dins de la societat.
És important que els adults atenguin les manifestacions dels nens i nenes. Hem d’aprendre a llegir entre línees les seves vivències, ja que d’aquesta manera es podrà identificar el significat de l’energia, de la imaginació, de la creativitat i de la vitalitat de les seves accions. D’altre banda també es essencial atendre a les seves angoixes, els neguits, les pors i les amenaces. Això permetrà compendre als infants
És important donar als nens i nenes el protagonisme que realment els hi correspon i proporcionar espais i possibilitats per a que puguin prendre decisions i contribueixin en el desenvolupament de la societat.
Com podem observar, l’autor aposta per a reinventar la infància i desenvolupar una veritable cultura d’aquesta, i per això és important un treball conjunt tant de pares i mares, adults en general, institucions escolars, espais socioeducatius i administracions.
Carles Estela, en l’article, parla sobre el paper de les administracions, els ajuntaments, les entitats i els organismes que s’ocupen de la infància han de poder per una banda proposar accions educatives justes amb les seves necessitats i alhora han de reconèixer i valorar tots els drets de l’infant.
Un dret fonamental és el dret de jugar i l’autor li dona molta importància ja que explica que el joc i el temps de lleure és el principal motor d’aprenentatge i una acció privilegiada per a potenciar el desenvolupament integral de l’infant. Per aquest motiu cal fomentar un entorn segur i agradable per a que els nens i nenes gaudeixin dels espais exteriors per a potenciar el joc amb els altres infants.
Per a donar exemple, l’autor es basa en el Municipi de Santa Maria dels Monjos. En Carles explica que el nens i nenes del seu municipi tenen espais equipats (places, parcs...) per a que puguin jugar. Aquests espais tenen una funció socialitzadora, ja que els nens juguen entre ells i es possibilita la comunicació i el contacte. A més al ser un municipi on hi ha un gran nombre de fluxos migratoris els infants juguen entre ells i la diversitat no es un problema, ja que el joc es el seu principal objectiu. I es aquest joc el que genera comunicació, integració i participació dels infants i fa que el risc d’exclusió social sigui mínim.
Aquest article m’ha agradat ja que estic molt d’acord amb totes les idees que expressa l’autor i crec que encara hi ha molta feina per a fer.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario